Column
Het Goede Glas

Het Goede Gin Glas

Ondanks dat er zoveel regen,natte sneeuw is, verlang ik alweer naar de zomer is. En als ik aan zomer denk, denk ik vaak aan Gin. Nee aan de drank Gin. Heerlijk met ijs en tonic of in een mooie cocktail.

Maar wist u al dat Gin eigenlijk de afgeleide is van onze jenever. Vanaf de tweede helft 17e eeuw wordt de Dutch Courage (Nederlands Moed) geëxporteerd naar Engeland. Deze Dutch Courage is een drank die bestaat uit over jeneverbessen gestookte distillaten. Koning Willem III verbiedt ergens eind van de 17e eeuw de invoer van buitenlandse graandistillaten. Hiervoor waren 2 oorzaken aan te wijzen. Ten eerste wilde deze koning liever dat de eigen drankenindustrie er iets aan zou verdienen en ten tweede liep het aantal alcoholisten dusdanig op dat deze koning dit wilde remmen. Jawel, de koning ging ook de accijnzen op gin verhogen. Na 1750 neemt het drinken van Gin af. Dan worden vele kleine firma’s tot een grote (Gordon).

Veel later in de 19e eeuw veranderde de smaak van gin van zoeter naar droger. Deze stijl is beter bekend als London Dry Gin. De zoetere gin is beter bekend onder de naam Old Tom Gin. Er is ook een steviger en zwaarder type onder de naam Plymouth Dry Gin.

En hoewel Gin overal ter wereld vandaan mag komen (geen beschermde herkomstbenaming) is er wel een opvallende Schotse Gin te melden. Nee, voor de goedkope gin moet u niet bij dit merk zijn. Hendrick’s Gin blijft voor mij wel een van de meest opvallende Gin’s.

Al was het alleen maar door het gebruik van Nederlandse komkommers voor de bereiding van deze gin en met zijn 44% alcohol een lekker stevige gin, die zeer goed is voor in de cocktails. Ik ga weer Goois Genieten en dus…..

Santé.